dinsdag 15 december 2015

Brandveiligheid tijdens de feestdagenDe feestdagen komen er weer aan. 
Kerstversieringen kunnen natuurlijk bijdragen aan de feestvreugde maar het is belangrijk dat u rekening houdt met de brandveiligheid. Slingers, vlaggen en andere versieringen kunnen ervoor zorgen dat een brand snel om zich heen grijpt. Het is daarom belangrijk dat versieringen niet gemakkelijk ontvlambaar zijn en dat u bij het ophangen van de versieringen de voorschriften in de gaten houdt.

Voorschriften 
Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat, als het goed is, vermeld op de verpakking. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om versieringen aan te schaffen en op te hangen die brandveilig zijn. Bij twijfel kunt u de versieringen beter niet aanschaffen. Versiering moet minimaal 50 centimeter verwijderd zijn van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie. Met lucht gevulde ballonnen zijn gewoon toegestaan.

Hoe herkent u brandveilige versiering? 
Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.

Bereikbaarheid 
Bij het versieren van straten en buurten, moet u rekening houden met de bereikbaarheid van uw straat of buurt voor brandweer en ambulance. Er zijn een paar eenvoudige regels bij het versieren van de ‘openbare weg': versieringen boven de openbare weg moeten hoger dan 4,2 meter hangen. Denk er ook aan dat u de brandkranen vrij houdt. Deze brandkranen liggen meestal in het trottoir en zijn afgesloten met een ijzeren deksel met als opschrift 'brandkraan' of 'hydrant'. Ze zijn ook wel aangeduid met een bordje op de gevel of op een ander object in de buurt.

Doe de brandproef! 
U kunt de brandveiligheid van versieringen met  een eenvoudige proef zelf testen. Daarbij gaat u als volgt te werk.
1. Neem een monster (5 x 25 cm) van het materiaal.
2. Ga naar buiten en houd een uiteinde van het monster minimaal vijf seconden ineen vlam.            Bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer.
3. Houd het monster daarbij vast met bijvoorbeeld een metalen tang en let op dat u zich niet brandt.
4. Neem de vlam weg na vijf seconden of eerder als het monster vlam heeft gevat.

BRON:
10-12-15 08:30 Brandweer.nl (particulieren) - Brandveiligheid tijdens de feestdagen
Pagina 2 van 2http://www.brandweer.nl/algemene-onderdelen/zoeken/@29520/brandveiligheid/

Downloads
Zie voor meer informatie over brandveiligheid: www.brandweer.nl/rotterdam-rijnmond 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten