donderdag 10 maart 2016

PBM verplicht

Werkgevers verplicht tot het beschikbaar stellen van de juiste PBM

Werknemers voorzien in de juiste Persoonlijke Beschermingsmiddelen


Bunzl-MAJ-MAJ:/Nieuws/Work injury.jpgPersoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) bestaan er voor alle toepassingen en in allerlei kwaliteiten. De juiste keuze hierin is dan ook niet altijd eenvoudig voor zowel werkgever als werknemer. Om de veiligheid van werknemers te garanderen is het belangrijk om met behulp van een gedegen advies de juiste keuze te maken. Deze conclusie volgt uit de zogenaamde 'handschoenenzaak' waarbij het Gerechtshof in Den Bosch een duidelijke uitspraak deed.

De cases
Een sloopbedrijf in Den Bosch draait volledig op voor de arbeidsongeschiktheid van een werknemer, die tijdens het slopen van tegels en stucwerk in een woning gewond is geraakt aan zijn vinger. Na een fikse wondinfectie liep de desbetreffende werknemer dystrofie op. Hierdoor raakte hij rolstoelafhankelijk en volledig arbeidsongeschikt.

De uitspraakDe uitspraak was dat de werkgever, het sloopbedrijf, werkhandschoenen beschikbaar had moeten stellen die betere bescherming boden zonder af te doen aan vingergevoeligheid en grip. Deze werkhandschoenen zijn uiteraard duurder, maar deze extra investering had de werkgever moeten maken. Ondanks dat het bedrijf niet had kunnen voorzien dat de snijwond dystrosofie zou veroorzaken, is het letsel een gevolg van een ongeval wat volgens de rechtbank aan de werkgever toegerekend kan worden.

Na deze uitspraak waarschuwen juristen dat het arrest van het gerechtshof de zorgplicht van de werkgevers op het punt van het voorzien van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen oprekt. De Arbowet schrijft werkhandschoenen nog niet voor, maar de verwachting is dat ook hier verandering in gaat komen.

PBM advies op maat
ARBO-K Veiligheid BV / Safety & Security Shop, helpt u daarom graag met het kiezen van de juiste PBM door advies op maat. www.arbo-k.nl

Bronnen:
*Gerechtshof 's-Hertogenbosch, datum uitspraak 22-12-2015, zaaknummer HD 200.155.888_01, Hoger beroep, vindplaats: ECLI:NL:GHSHE:2015:5328

Geen opmerkingen:

Een reactie posten