donderdag 20 juli 2017

Sprayblusser 'feiten en fabels'


Onderhoudsvrij = feit
De sprayblusser is een spuitbus welke onder stikstofdruk staat. Of de juiste druk aanwezig is en het mechanisme goed werkt valt niet te controleren. De NAV / Nederlandse Aerosol Vereniging geeft voor dit type spuitbussen in principe een gegarandeerde houdbaarheid aan van 2 jaar. De leveranciers geven een THT datum van 3 tot 5 jaar.

Een traditionele brandblusser dient regelmatig gecontroleerd te worden.

Ryksgoedkeur = feit
Veel sprayblussers hebben een Ryksgoedkeurnummer en worden aangemerkt als blustoestel.

Bluscapaciteit = feit
De bluscapaciteit van de meeste sprayblussers is 5A / 21B, sommige blussers ook nog 5F.

Spuitduur 35seconden = feit
De sprayblusser kan in 35 seconden met 0,5-0,75 ltr blusstof een brand blussen van 5A/21B.

Ter vergelijking: Een 6Ltr schuimblusser spuit in 35 seconden 6 liter blusstof en blust daarmee een brand van 27A / 183B. De 6 liter schuimblusser blust een brand van 5A / 21B in pakweg 7 seconden.

Eenvoudig in gebruik = feit
De sprayblusser kan door ‘iedereen’ simpel in werking worden gesteld. Het ontbreken van kennis over het juiste gebruik kan van invloed zijn op het resultaat. De meeste sprayblussers hebben een stijgbuis zodat deze alleen rechtopstaand gebruikt kunnen worden. Ondeskundigen gebruiken spuitbussen in alle standen waardoor de kans bestaat dat de blusser niet volledig wordt leeggespoten.

Een 6 liter blusser wordt altijd in de juiste stand gebruikt, ook door niet deskundigen.

Goedkoop = fabel
De prijzen van sprayschuimblussers met Ryksgoedkeur lopen sterk uiteen en variëren van € 8,95 tot bijna € 50,00. In vergelijking met de 6 liter schuimblusser zijn de sprayblussers duur. Voor een 6 ltr schuimblusser zijn aanbiedingen (13A/113B) vanaf € 40,00 en € 72,00 voor een ECO schuimblusser met een capaciteit van 21A / 183B.

Gerekend naar de blusstof inhoud kost de sprayblusser tussen € 20,00 en € 100,00 per liter en de traditionele 6ltr schuimblusser tussen € 7,00 en € 12,00 per liter blusstof.

THT = feit
Het is de bedoeling dat de sprayblusser na de THT datum wordt weggegooid. De praktijk leert dat dit niet wordt gedaan met het gevaar dat de blusser bij het verstrijken van de THT datum niet meer, of niet goed functioneert. Een 6 ltr schuimblusser heeft een maximale levensduur van 20 jaar.

Milieuvriendelijk = fabel
De meest schuimblussers hebben AFFF als blusstof. Dit schuimvormendmiddel bevat onder andere het giftige PFOA / C8 (Dupont Dordrecht). Deze stof is schadelijk voor mens en milieu en wordt binnenkort in Europa verboden.

Mening Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid NIBRA
Eindrapport: Veiligheid draagbare aërosoltoepassingen met brandblussende eigenschappen.         Versie 1: 21.8.2006.

Hoe zal het toestaan van draagbare aërosoltoepassingen met brandblussende eigenschappen in Nederland de veiligheid van de consument beïnvloeden (bij huishoudelijk gebruik van dit type toepassingen)?

Negatief vanwege de verwachting dat met name de consument niet effectief een dergelijke toepassing weet in te zetten. In combinatie met een zeer kort gebruik/ beperkte gebruiksduur en bluskracht, wordt niet verwacht dat de consument de brand blust.

Indien van toepassing: Waarin schuilt de onveiligheid bij het gebruik van draagbare aërosoltoepassingen met brandblussende eigenschappen?

De onveiligheid schuilt met name in het gedrag van consumenten met betrekking tot het gebruik, opbergen, hergebruik en het toepassen van het juiste type aërosoltoepassing bij verschillende typen van branden.

Soorten sprayblusser = feit
Slecht één sprayblusser is echt universeel en inzetbaar voor ALLE beginbranden, is tevens vorstvrij, is te controleren op druk en is in alle standen te gebruiken. De blusstof bevat geen PFOA/C8.

De FireEx600, is in Duitsland gekeurd en in de handel maar heeft voor Nederland geen Rykskeurmerk.

Extra voordelen van de FireEx600;
-          Door impregnerende eigenschappen geen herontsteking
-          Geschikt voor ALLE beginbranden, ook voor C-Branden
-          Perfect voor rubber en kunststof branden
-          Niet giftig en biologisch afbreekbaar (bevat geen C8 / PFOA)
-          Vorstvrij tot -15°C  en  Te gebruiken in alle standen, ook ondersteboven.


1 opmerking:

  1. Er ontgaat mij iets, volgens EN3-7 is dit geen blusapparaat maar een aerosol volgens EN75/324/EEC. Sprayblussers mogen worden verkocht in de EU, ook zonder rijkskeurmerk.

    BeantwoordenVerwijderen