woensdag 3 januari 2024

Safety-Expo, waarom en hoe

 

Hoe is de NL SAFETY-EXPO ontstaan?

In mijn lange periode als project HSE manager bij Shell Pernis en Moerdijk waren er activiteiten gaande om een praktijk trainingscentrum voor contrators te starten. E.e.a. naar voorbeeld van Shell Singapore. Uiteindelijk kwam dit destijds niet van de grond omdat het aantal incidenten bij Shell op dat moment beheersbaar was. Ik heb toen dit project overgenomen met als doel om te kijken of dit vanuit mijn bedrijf wel te realiseren.

Dus eerst de markt verkennen met als resultaat, 1) het in 1987 wegbezuinigde Veiligheidsinstituut te Amsterdam. Menig NVVK (bestuurs-) lid vond dit onbegrijpelijk omdat het VI zeer actief bezig was met Veilig Werken middels exposities, posters, opleidingen e.d. 2) het Provinciaal Veiligheidsinstituut in Antwerpen met soortgelijke activiteiten en nog steeds actief, 3) instituten in andere Europese landen en 4) heeft Shell en andere bedrijven al enige jaren een praktijk trainingscentrum.     

Hoe in te richten?

Daar waar gewerkt wordt vallen spaanders en zijn verbeteringen op veilig werken mogelijk. Om dit inzichtelijk te maken gaan we op de Safety-Expo veel voorkomende incidenten exposeren. Het CBS maar ook de TNO Arbobalans geven inzicht welke gevaren en risico’s dit zijn.

Enige belangrijke gegevens;

-         Kosten loondoorbetaling werk gerelateerd ziekteverzuim in  2020 € 6,1 miljard en in 2021 € 7,4 miljard

  • -          55% van de bedrijven gebruikt een RI&E (2021)
  • -          35% van de bedrijven heeft een of meer preventiemedewerkers

Belangrijkste gevolgen van een incident;

  • -          30% oppervlakkige verwonding,
  • -          20% verstuiking of verrekking,
  • -          17% psychische schade.

-          Ca. 80% van de ongevallen in- en om het huis

Gebaseerd op deze gegevens en via eigen uitgevoerde opiniepeilingen zijn de volgende kernpunten voor de Safety-Expo opgesteld:

  • -          Expositie-/ praktijk beleving van de meest voorkomende oorzaken
  • -          Geschikt voor de samenleving i.c. professional, klusser, scholieren, oud en jong
  • -          Gratis toegankelijk

Waar staat de Safety-Expo?

Na jaren gezocht te hebben naar een geschikte locatie bood de Infra Campus-IKN gelegen op het Bouw & Infrapark in Harderwijk ruimte (gebouw 150) aan met groeipotentie. De Infra Campus-IKN heeft hier al een aantal jaren een permanente beurs met 71 stands voor bedrijven gerelateerd aan de Infra techniek gevestigd en ook daar is Veilig Werken een prioriteit. Op dit terrein met ongekende mogelijkheden en ruime faciliteiten kan de Safety-Expo verder groeien.     

Wat zijn de activiteiten?

Op de NL Safety-Expo laten we je op een plezierige en educatieve manier zien hoe we gevaren en risico’s kunnen reduceren en hoe schade en letsel kan worden beperkt. Dit door zelf of met een gids of trainer actief bezig te zijn op onze objecten.

Door gebruik te maken van diverse touchscreen presentaties kun je o.a. kennismaken met NAPO en zijn vrienden die bijna alle mogelijke gevaren en oplossingen middels animatiefilms zichtbaar maken. Voor bijzondere gelegenheden is NAPO in hoogsteigen persoon op de Safety-Expo aanwezig.

Op de Safety Spotter wanden kun je trainen op het Herkennen van Gevaren en Risico’s. Hier blijkt dan ook dat velen het verschil tussen gevaar en risico niet kennen.  

‘Hot item’ gehoorschade. Aandacht aan GELUID en voorkomen van gehoorschade.  

Werken op geringe hoogte. Vallen van trappen en ladders komt veel voor en wat zegt de wet. Op de Safety-Expo laten we zien hoe je veilig op (geringe) hoogte kunt werken.

De expo van VI posters laat zien hoe de veiligheidsboodschap van TOEN nog steeds actueel is.

Om incidenten te reduceren besteden wij ook aandacht aan veiligheidsgedrag.

Wat zijn de faciliteiten?

Naast de nu bescheiden belevingsruimte beschikken we over een goed geoutilleerde presentatieruimte voor 40 personen en geschikt voor lezingen en presentaties. Ook presenteren wij daar de meest indrukwekkende veiligheidsfilms.

Een koffiecorner met buffet capaciteit, gratis parkeren. Ook de faciliteiten van het Bouw & Infrapark zijn beschikbaar met 16 vergaderzalen, congresruimte voor 1.000 personen, hotel, restaurants en zeer uitgebreid buitenactiviteiten. Bijna alles kan.

Wat doen we nog meer?

Het NLVI biedt speciale opleidingen en trainingen aan voor de verdere ontwikkeling van de Arbo professional.

Masterclass voor Arbo deskundigen en Veiligheidsmanagers; Hier worden de belangrijkste skills van de Arbo professional verder uitgediept zoals; Coachen, Oplossingsgericht werken, Effectieve systemen opzetten, Infiltreren en beïnvloeden, Levendig communiceren en presenteren, Weerstand wegwerken, Grenzen aangeven.   

Safety Specials; voor de Arbo professional (generalist) die meer kennis wil hebben van een aantal specialistische onderwerpen zoals; Besloten ruimten en gasmeten, De RI&E, Werkvergunningen, TRA, LMRA, Atex, Transport, Keuren arbeidsmiddelen. 

Veiligheid in privétijd; Kom met je familie, vrienden of club en laat je voorlichten om het aantal incidenten in- en om het huis te reduceren. Een leuk uitje.

Samenwerken: Alle faciliteiten zijn ook beschikbaar voor andere organisaties die veilig werken pretenderen.    

Small Safety Events; regelmatig organiseren wij Thema bijeenkomsten met verschillende en actuele onderwerpen op gebied van Veilig en Gezond werken.

Hoe verder?

Momenteel heeft de Safety-Expo een ruimte van 60m², met een optie op 350m². (eind 2024). Dit kan alleen met behulp van bedrijven en organisaties die veiligheid als woord om willen zetten naar daad. Ook hulp van vrijwilligers met kennis is essentieel.

Om de Safety-Expo voor iedereen GRATIS toegankelijk te houden is financiële steun nodig. We hebben daarom een doneer website ingericht waar iedereen een steentje kan bijdragen. Ondanks de maatschappelijke waarde van de Safety-Expo zijn subsidie aanvragen aan de overheid tot op heden niet gehonoreerd.

Voor zakelijke steun is het mogelijk om Ambassadeur of Partner te worden. Met een unieke beursvloer kunnen leveranciers van veiligheidsartikelen hun producten promoten maar ook eigen relaties op de Safety-Expo ontvangen. Tijdens werkdagen dagelijks geopend en beschikbaar. De voorwaarden staan vermeld op onze website. Met ruim 14.000 Arbo contacten op sociale media heeft het NLVI het grootste Arbo net werk in Nederland.

Wat hebben we nog nodig?

Bezieling en medewerking van anderen. Maar ook nadere Invulling voor de objecten: PBM’s, Brand, Steigers, Besloten ruimten, Ex, Ox, Tox. Valbeveiliging, EHBO, Arbeidshygiëne.

En verder?

De Stichting Nederlands Veiligheidsinstituut – NLVI en NL Safety-Expo is een organisatie zonder winstbejag die zich samen met soortgelijken inzet voor het terugdringen van incidenten met en zonder schade tijdens werkuitoefening of in privétijd.

De drijvende kracht van het NLVI is Gilles van Zweeden die in 2024 terugtreed. Reageer via onze website www.nlvi.nl als jij dit werk voort wil zetten.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten