donderdag 17 september 2020

MVK Scriptie

De scriptie MVK vormt waarschijnlijk een belemmering voor de toekomstige werkloze die zich wil laten omscholen tot Veiligheidskundige. Immers geen werk betekend geen gelegenheid tot het maken van een scriptie.

Ik ben zelf een veiligheidskundige (MVK) van de ‘oude’ stempel. De tijd dat de scriptie geen onderdeel was van de opleiding. Wie weet in welk jaar de scriptie is toegevoegd?                                                 

Als toelatingseis was net nu alleen MBO basiskennis noodzakelijk. Verder waren er geen eisen. Na het succesvol afronden van de schriftelijke cursus (voor mij PBNA) kon je als veiligheidskundige aan de slag. De theoretische lesstof was voldoende om te beginnen als veiligheidskundige. Het was een nieuw vak en voor de meesten van ons een totaal andere professie waarbij o.a. de invoering van de Arbeidsomstandighedenwet zeer uitdagend was. Ook zonder scriptie waren vele van deze pioniers zeer succesvol.

Vanwege de Coronacrisis worden de komende jaren veel werklozen verwacht en omscholing is een speerpunt oplossing tot herstel. Vanwege de scriptie zal omscholing van een persoon zonder baan tot Veiligheidskundige niet mogelijk zijn.

Ik pleit voor aanpassing van het MVK opleiding waarbij meer aandacht besteed wordt aan praktische zaken. Dit zou door de huidige opleidingsbedrijven zelf gedaan kunnen worden of gezamenlijk toebedelen aan bijvoorbeeld één neutrale partij zoals het Nederlands Veiligheidsinstituut die ook pleit voor een VCA praktijktoets.

Een andere mogelijkheid is om na het slagen voor het MVK theorie examen het diploma toe te kennen om daarna de geslaagde 2 jaar de tijd te gunnen voor het maken van een scriptie of een praktijktoets.

Hierdoor wordt ons vak ook toegankelijk voor personen zonder werk maar met veel ambitie in het mooie vak veiligheidskunde.          

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten