maandag 28 januari 2019

Safety Management Systeem


Safety Management Systeem; “zelf bouwen of uitbesteden?”

Als project HSSE manager heb ik gedurende vele jaren gewerkt met diverse bedrijfsbeheer- en safety management systemen. Geen enkel systeem kon mij volledig bekoren; incompleet, arbeidsintensief, slecht toegankelijk en niet gebruiksvriendelijk. Voldoende reden om zelf een systeem te bouwen, dacht ik. Net gestart met een ontwerp ontmoette ik op een groot project dhr. Ignacio Almiral, een ICT’er en Veiligheidskundige. Hij liet mij kennismaken met zijn vanuit de praktijk zelf ontworpen  Site Pro Safe management systeem. Na verdieping bleek dit systeem geheel overeenkomstig aan mijn wensen. Gedurende een jaar of twee zijn we samen bezig geweest om dit te perfectioneren en klaar te maken voor de markt. Het bleek ook dat de gebruikte parameters internationaal nauwelijks afwijken vandaar dat wij dit systeem in vijf talen hadden opgezet.  

Ignacio was een verwoed motorcrosser en door een noodlottig ongeval in de Sahara raakte hij volledig arbeidsongeschikt. Het systeem is daardoor nooit in de handel gebracht.

Het goede van dit Site Pro Safe systeem was dat het gemaakt was door vakmensen die alle directe- en indirecte veiligheidsaspecten met elkaar wisten te verbinden in één gebruiksvriendelijke oplossing. De combinatie van veiligheidskundige / ICT’er en de kennis en kunde van ons team bleek bijzonder ideaal. Ik weet nu dat het zelf bouwen van een SMS enorm veel tijd en energie kost. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een ‘kant en klaar’ systeem welke met een ‘vleug’ eigen inbreng snel het ultieme systeem oplevert.

Met dit gegeven ging ik op zoek naar het ultieme Safety Management Systeem en kwam er al snel achter dat de meeste leveranciers dit niet leveren. Vanuit het principe “U vraagt en wij draaien” kan er uiteraard wel een ‘maatwerk’ systeem samengesteld worden. Dat lijkt niet verkeerd maar in de praktijk betekend dit dat de klant een behoorlijke inspanning moet leveren (eisen formuleren, gegevens verzamelen, aanleveren e.d.). Dit betekend ook dat er veel werk verzet moet worden door de leverancier / systeem ontwikkelaar. Het is immers maatwerk en dat kost tijd en geld.   

Ik heb één leverancier gevonden met een afwijkende aanpak. 4Qualis BV onderscheidt zich als één van de weinigen met een ‘kant en klaar’ systeem. Zij hebben de materie met de bekende parameters (wetgeving en andere eisen) vanuit de werkvloer geanalyseerd en haar software ontwikkelaars opdracht gegeven om een gebruiksklaar Safety Management Systeem te ontwerpen. Dit is gelukt. Het systeem verbindt alle relevante veiligheidszaken met elkaar tot een overzichtelijk, actueel, direct bereikbaar platform.   

4Qualis statement: Hoe meer energie de software engineer besteed aan het ontwerp hoe eenvoudiger het systeem voor gebruiker wordt. Dit betekend dat het SMS van 4Qualis vrijwel direct in gebruik kan worden genomen en door zijn omvang en transparantie compleet en prijsgunstig blijkt. Het voordeel van dit systeem is dat het ook zeer geschikt is voor projecten, shutdowns en turnarounds. 

Meer info over 4Qualis klik HIER 

In mijn BLOG ‘Uit het leven van een HSE manager’ (23 juli 2017) beschrijf ik het gemak van een Safety Management systeem. https://blog.nlvi.nl/2018/07/uit-het-leven-van-een-hse-manager.html

1 opmerking:

  1. The greatest means Australian players and other punters can keep away from these scams is to learn the phrases and circumstances of any casino bonus earlier than making transactions. Here are some pointers to keep in mind|to remember|to bear in mind} when evaluating welcome bonuses. Make certain you perceive the wagering requirements and be careful not to fall for offers that sound too good to be true. In case may be} questioning, sure, there are offers may be} too good to be true. It means 6 deposit bonuses, including a 250% first deposit match bonus and 5 following 100 percent deposit match bonuses, every as much as} $1,000. You should make a vkfkdhzkwlsh.com deposit of a minimum of|no less than} $20 to qualify for the bonus.

    BeantwoordenVerwijderen