maandag 14 augustus 2017

Aramide blusser


Vergelijking Aramide-/ composietblusser vs stalen A-merk blusser

Composiet (aramide) blustoestellen zijn vrij nieuw maar toch inmiddels ca.10 jaar op de markt. Deze blussers zijn specifiek ontwikkeld om de duurzaamheid en betrouwbaarheid van brandblussers te vergroten. Door toepassing van materialen als Kevlar (drukhouder) en HDPE (buitenmantel) is corrosie uitgesloten en dit geeft deze unieke blussers een lange levensduur mee van maar liefst 20 jaar*.  

De aramideblusser is afgewerkt met hoogwaardige materialen als messing en roestvast staal (RVS). Vervanging van onderdelen als gevolg van roest, krassen of deuken is nagenoeg uitgesloten. De leveranciers garanderen 10 jaar lang geen onderhoudskosten aan deze apparaten. 

De blusstof, schuim of poeder, dient eens in de 10 jaar te worden vervangen, conform fabrieksspecificaties.

In tegenstelling tot alle bekende blussers wereldwijd hebben de aramide blussers, twee manometers. Volgens de fabrikanten verhoogt dit de betrouwbaarheid.

Wel vreemd dat deze toepassing, ook na 10 jaar, nog steeds niet is toegepast op andere blussers. Omdat de gemiddelde prijs van een manometer al jaren < € 0,40 is drukt dit nauwelijks op de kostprijs van de blusser. Het gebruik van twee manometers moet vooral gezien worden als verkooptechniek.

Levensduur 20 jaar
*Toen de maximale gebruiksleeftijd van een blusser nog niet aan de orde was, was de gebruiksduur van veel stalen A-merk blussers al meer dan 20 jaar.
Nadat de budget blussers op de markt kwamen is de maximale gebruiksduur bijgesteld naar 20 jaar. 

Vergelijking op Type / Gewicht / Bluscapaciteit / Prijs
Type
Gewicht
Capaciteit
Prijs
Composiet P9
11,7 kg
43A / 233B
€ 229,00
Neuruppin PG6
  9,4 kg
43A / 233B
€   70,00
Composiet S9ltr
11,7 kg
34A / 183B
€ 229,00
Neuruppin S6DN ECO
10,0 kg
34A / 183B
€   90,00

Conclusie
Als we de verschillen gaan vergelijken vanuit de brandklasse capaciteit (daar draait het toch om!) dan zijn deze ontluisterend.

-        6=9: De 6 kg poederblusser van Neurupping heeft dezelfde capaciteit als composiet 9 kg. De P9 composietblusser is 25% zwaarder dan de P6 Neuruppin.
-        6=9: De 6 ltr schuimblusser van Neurupping heeft dezelfde capaciteit als composiet 9 ltr. De composiet schuimblusser is 17% zwaarder dan de schuimblusser S6DN van Neuruppin.

      Prijsverschillen
-        De P9 composiet blusser is 228% duurder dan de P6 Neuruppin met dezelfde capaciteit.
-        De composiet schuimblusser 9ltr 144% duurder dan de S6 Neuruppin met dezelfde capaciteit.
Voor dit prijsverschil kun je de blusser bij een controle interval van 2 jaar vele jaren laten controleren (vereiste) en wordt daarmee voldaan aan de Nederlandse wet- en regelgeving en verzekering.

De meeste A-merk blussers zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal en voorzien van een polyester poedercoating. De onderzijde van de blusser is beschermd met een kunststof voetring. Roestvorming komt bij de A-merken nauwelijks voor.

De composietblussers worden o.a. geproduceerd door de firma Aksa in India. Leveranciers van composiet / aramid blussers in Europa zijn o.a.: Britannia Fire / Eastern / Howler / Draeger / Prymaxx / Neyfik.

WAT IS ER (volgens de leveranciers) ZO BIJZONDER AAN ARAMIDE BLUSSERS?
-          ±20% Lichter (FABEL)

-          100% Garantie met de originele ongebroken zegel 10 jaar lang
OOK 10 JAAR FABRIEKSGARANTIE OP EEN STALEN A-MERK BLUSSER

-          100% Recyclebaar. Let op: Kevlar = Aramide vezel is niet  biologisch afbreekbaar.
IS EEN STALEN BLUSSER IS RECYCLEBAAR.

-          Duurzaam en corrosievrij
DE STALEN A-MERK BLUSSERS HEBBEN OOK EEN LEVENSDUUR VAN 20 JAAR.

-          Betrouwbaar supersterk composietmateriaal
BIJ STAAL IS DAT NIET ANDERS, echter wel gevoelig voor deuken.

-          Kwaliteit verzekerd voor een lange levensduur
LANGE LEVENSDUUR OOK BIJ EEN STALEN KWALITEITSPRODUCT.

-        De leveranciers van de composiet blussers geven aan deze 10 jaar onderhoudsvrij zijn. Men moet volgens de NEN2559 wel jaarlijks (of soms tweejaarlijks) onderhoud uitvoeren. In het 10e jaar dient volgens de wetgeving bij alle blussers 10-jarig onderhoud uitgevoerd te worden.

-        Een jaarlijkse gebruikerscontrole (dit is geen jaarlijks onderhoud volgens NEN2559) kunt u zelf eenvoudig doen. Manometercontrole (is geen drukcontrole) kan uitgevoerd worden met een bijgeleverde magneet. Het mee bewegen van de manometerwijzer geeft aan dat deze niet vast zit. Deze handeling geeft echter geen goede indicatie van de druk in het toestel. De NENnorm geeft dan ook aan dat de druk met een gekalibreerde externe manometer gecontroleerd moet worden. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat het drukventiel niet wordt gebruikt voor een extra manometer maar beschikbaar is voor de gekalibreerde testmanometer van de onderhoudsdeskundige. 

NEN Norm 2559

Deze norm spreekt van JAARLIJKS ONDERHOUD en niet van jaarlijkse controle. 
Een belangrijk punt hierbij is de controle van druk via de manometer EN externe drukmeting. 
Naast dit onderhoud geeft de norm wel een jaarlijkse GEBRUIKERSCONTROLE aan.

Op het draagbare blustoestel dient een keuringsetiket te zitten met betrekking tot het jaarlijks 
onderhoud, dit etiket bevat o.a. de volgende informatie:  Naam onderhoudsbedrijf, Nummer 
onderhoudsmonteur

Samenvatting

De aramide blussers zijn corrosiebestendig en daarom voor specifieke toepassingen in de buitenlucht en agressieve omgeving zeer geschikt. Ten aanzien van de drukindicatie en drukcontrole zou de NENnorm voor dit type blussers aangepast moeten worden. Zoals ook hier zijn norm- en wetgeving vaak niet aangepast aan innovatieve ontwikkelingen.

Jammer dat men voor de bluscapaciteit niet op een hogere rating heeft getest. Dit gaat ten koste van de (aanschaf) prijs - capaciteit verhouding.  


1 opmerking:

  1. For occasion, the code for a welcome bonus may be be} "Welcome101". VIP welcome incentives, nevertheless, could utilise a different code, corresponding to WEL101. You can get when you're playing 토토사이트 in} on-line, and to make it even more difficult, a few of the the} bonuses go by different names.

    BeantwoordenVerwijderen